Σελίδες

Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

Η Ασλί Ερντογάν φετινή νικήτρια του βραβείου «Σιμόν ντε Μποβουάρ»

«Είναι χρέος μου να λέω την αλήθεια» δηλώνει η Τουρκάλα συγγραφέας και δημοσιογράφος, που φυλακίστηκε και διώκεται.

Γράφει η Ράνια Μπουμπουρή

Η Τουρκάλα δημοσιογράφος, συγγραφέας και ακτιβίστρια Ασλί Ερντογάν (Aslı Erdoğan, γενν. 1967) είναι η φετινή νικήτρια του βραβείου «Σιμόν ντε Μποβουάρ», η απονομή του οποίου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018, στο Παρίσι. Το βραβείο «Σιμόν ντε Μποβουάρ» (Prix Simone de Beauvoir pour la liberté des femmes) καθιερώθηκε το 2008 και απονέμεται σε πρόσωπα ή ομάδες που μάχονται υπέρ της ισότητας των δύο φύλων και κατά της παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο. «Είναι χρέος μας να μη σιωπούμε. Είναι χρέος μας να καταγγέλλουμε την καταπίεση που υφίστανται οι γυναίκες», δήλωσε η συγγραφέας Sihem Habchi, πρόεδρος της επιτροπής απονομής, χαιρετίζοντας «τις γυναίκες, διανοούμενες και καλλιτέχνιδες, που μάχονται για την ελευθερία μας».
«Είναι χρέος μου να λέω την αλήθεια. Βέβαια, η ζωή μου έτσι γίνεται πολύ επισφαλής. Αλλά διαφορετικά θα πρόδιδα τον ίδιο μου τον εαυτό», δήλωσε η Ασλί Ερντογάν (απλή συνωνυμία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν).
Η Ασλί Ερντογάν σπούδασε Μηχανική υπολογιστών και Φυσική, ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στο CERN αλλά άφησε στη μέση το διδακτορικό της, για ν’ αφοσιωθεί στη συγγραφή. Είναι βραβευμένη μυθιστοριογράφος και διηγηματογράφος, με έργα μεταφρασμένα σε πάνω από είκοσι γλώσσες. Από το καλοκαίρι του 2016, που φυλακίστηκε για τα δημοσιογραφικά κείμενά της, έχει τιμηθεί με πολλά σημαντικά ευρωπαϊκά βραβεία (Prix de la Fondation Européenne de la Culture, Erich-Maria-Remarque-Friedenspreis, Kurt-Tucholsky-Preis, Bruno-Kreisky-Preis κ.ά.)
Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία της Ο θαυμαστός μανδαρίνος (μτφρ. Άνθη Καρρά, Εκδόσεις Ποταμός, 2017) και Μήτε κι η σιωπή είναι πια δική σου (μτφρ. Άνθη Καρρά, Εκδόσεις Ποταμός, 2017), ενώ διηγήματά της έχουν συμπεριληφθεί στις συλλογές Το τόλμημα της μνήμης (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2011) και Οδοιπορικό στην Ιστανμπούλ (μτφρ. Στέλλα Χρηστίδου, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2009).
Βρείτε το μυθιστόρημά της Ο θαυμαστός μανδαρίνος εδώ και τη συλλογή με τα δημοσιογραφικά κείμενά της Μήτε κι η σιωπή είναι πια δική σου, όπου βασίζονται οι βαρύτατες κατηγορίες των τουρκικών Αρχών εναντίον της, εδώ.

Φωτό της Ασλί Ερντογάν: Κωνσταντίνος Πίττας

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου