Σελίδες

Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Απονομή του λογοτεχνικού βραβείου Balkanika 2015 και 2016

Στις 2 και 3 Δεκεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η συνάντηση για την απονομή του βραβείου Balkanika για τα έτη 2015 και 2016. 
     Το Balkanika 2015 απονεμήθηκε στον Αλβανό συγγραφέα Bashkim Shehu για το έργο του The Gamethe Fall of the Sky, ενώ το Balkanika 2016 στον Τούρκο συγγραφέα Murat Özyaşar, για το έργο του Dark Humor.
   Το βραβείο Balkanika θεσπίστηκε το 1996 από εκδότες επτά βαλκανικών χωρών (Αλβανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ρουμανία, Δημοκρατία της Σερβίας, Τουρκία). Το πνεύμα της διοργάνωσης αυτής, που αποτελεί ένα θεσμό μεγάλου κύρους στις χώρες των Βαλκανίων, ήταν η προσέγγιση των όμορων και συνοικούντων χωρών της χερσονήσου διαμέσου του πολιτισμού και, πιο συγκεκριμένα, της λογοτεχνίας, διαμορφώνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο ένα πεδίο ανταλλαγής σκέψεων, ιδεών κι εμπειριών. Ένα από τα κυριότερα στοιχεία της στρατηγικής αυτής είναι η υποχρέωση των χωρών που συμμετέχουν να μεταφράζουν το βραβευμένο βιβλίο στη γλώσσα τους. Ενώ το γεγονός ότι οι εκδηλώσεις για το βραβείο διοργανώνονται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα, επιτρέπει στην πράξη τη γνωριμία με την καθημερινότητα των βαλκανικών λαών. Οι Εκδόσεις Κέδρος αποτελούν τον Έλληνα εταίρο της διοργάνωσης.
Τη φετινή διοργάνωση φιλοξένησε η ΠΓΔΜ στο Πολιτιστικό Κέντρο Νεότητας στα Σκόπια, στις 2 και 3 Δεκεμβρίου 2017, παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού της ΠΓΔΜ. Στη διαβαλκανική επιτροπή συμμετείχε ως κριτής, από την ελληνική πλευρά, ο κ. Σωτήρης Παρασχάς, καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στο Kings College του Λονδίνου. Πρόεδρος της επταμελούς επιτροπής των κριτών ήταν ο Andrew Wachtel, διευθυντής του American University of Central Asia.
Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε στον διαγωνισμό για την ανάδειξη του κορυφαίου βαλκανικού έργου για το 2015 με τη συλλογή διηγημάτων Γκιακ του Δημοσθένη Παπαμάρκου κδόσεις Αντίποδες), η οποία βρέθηκε στη βραχεία λίστα των τριών καλύτερων έργων της χρονιάς, ενώ υποψήφιο ελληνικό έργο για το 2016 ήταν η συλλογή διηγημάτων Τελευταία προειδοποίηση του Παναγιώτη Κεχαγιάκδόσεις Αντίποδες).  

Οι υποψηφιότητες των εφτά βαλκανικών χωρών ήταν οι ακόλουθες:

2015
[Ελλάδα]     Dimosthenis Papamarkos, Gjak
[Σερβία]       Ana Ristovic, Directions for Use
[Ρουμανία]   Bogdan Teodorescu, Spada
[Βουλγαρία] Christo Karastoyanov, The Same Night
[ΠΔΓΜ]        Vladimir Yankofski, Invisible Love
[Αλβανία]     Bashkim Shehu, The Game, the Fall of the Sky
[Τουρκία]     Seray Şahiner, The Hairstyle of the Bride

2016
[Ελλάδα]     Panagiotis Kechagias, Final Warning
[Σερβία]       Vladan Matijevic, Very Little Light
[Ρουμανία]   Simona Sora, Hotel, Universal
[Βουλγαρία] Nikolay Milchev, You and the Cats in the Afternoon
[ΠΔΓΜ]        Lidija Dimkovska, Non-Oui
[Αλβανία]     Luljeta Lieshanaku, Homo Antarcticus
[Τουρκία]     Murat Özyaşar, Dark Humor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου