Σελίδες

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

«Το δέντρο των ψεμάτων» της Φράνσις Χάρντινγκ

«Το δέντρο των ψεμάτων» της Φράνσις Χάρντινγκ, από τις Εκδόσεις Ψυχογιός (Μετάφραση: Κώστια Κοντολέων, Πρώτη έκδοση: Μάιος 2017)


Το δέντρο των ψεμάτων της Φράνσις Χάρντινγκ (γενν.1973, Μπράιτον) τιμήθηκε με δύο βραβεία Costa, Καλύτερου Παιδικού Βιβλίου 2015 και Βιβλίου της Χρονιάς 2015, ενώ είναι υποψήφιο και για το Carnegie Medal 2016 – σπουδαίες διακρίσεις για ένα μυθιστόρημα.

Σύμφωνα με την υπόθεση, το 1868, η 14χρονη Φέιθ καταφθάνει μαζί με την οικογένειά της στη νήσο του Βέιν: τον πατέρα της Έρασμο Σάντερλι, αξιοσέβαστο εφημέριο και διακεκριμένο φυσικό επιστήμονα, τη μητέρα της, Μίρτιλ, τον μικρό της αδελφό, Χάουαρντ, και τον θείο της, Μάιλς. Η Φέιθ καταλαβαίνει από μισόλογα ότι υπάρχει σοβαρός λόγος για την εσπευσμένη αναχώρηση της οικογένειας από το Κεντ και αποφασίζει, αφού κανείς δεν της μιλάει ανοιχτά, να ανακαλύψει μόνη της τον λόγο αυτό. Οι έρευνές της τη φέρνουν ενώπιον πολλών εντυπωσιακών αλλά και φοβερών αποκαλύψεων, τόσο για τις επιστημονικές έρευνες του πατέρα της, όσο και για τον χαρακτήρα και τα μυστικά που κουβαλά από τα ταξίδια του σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης. Ώσπου, ο εφημέριος βρίσκεται νεκρός. Είναι αυτοκτονία, με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο για την ταφή, την υστεροφημία και την περιουσία του; Ή μήπως είναι δολοφονία, όπως διατείνεται η Φέιθ, χωρίς να μπορεί να βρει ευήκοα ώτα;

Στιβαρό και ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα, πλούσιο τόσο ως προς την υπόθεσή του όσο και ως προς τη χαρτογράφηση χαρακτήρων και οικογενειακών σχέσεων. Εξαιρετική η ιδέα της συγγραφέως να επιλέξει ως ηρωίδα ένα κορίτσι του 19ου αιώνα, με όλες τις απαγορεύσεις του φύλου που την εμποδίζουν όχι μόνο στην προσωπική της εξέλιξη, αφού θέλει να γίνει και έχει το μυαλό για να γίνει φυσική επιστήμονας, αλλά και στην ελευθερία των κινήσεών της, για να βρει όλα τα στοιχεία που θα οδηγήσουν στη λύση του μυστηρίου: δεν μπορεί να περιφέρεται χωρίς λόγο κι ασυνόδευτη εδώ κι εκεί, δεν μπορεί να διαφύγει καβάλα σ’ ένα άλογο επειδή φορά τρεις στρώσεις φούστες, δεν μπορεί να κωπηλατήσει επειδή ποτέ κανείς δεν της έμαθε, δεν μπορεί να γίνει πιστευτή επειδή, απλούστατα, είναι κορίτσι και ο εγκέφαλός της δεν είναι εξίσου ικανός με ενός αγοριού!

Καλοστημένη ιστορία, με στοιχεία φαντασίας που είναι αλληγορικά, με σύντομες αλλά εύστοχες αναλύσεις για πολλές κοινωνικές συνθήκες, με καλή ισορροπία διαλογικών και αφηγηματικών μερών, με δομημένη κι απρόβλεπτη εξέλιξη στους χαρακτήρες και έξυπνες ανατροπές στις ιστορίες τους. Ό,τι πρέπει για καλοκαιρινό ανάγνωσμα, και όχι μόνο!

Βρείτε το εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου