Σελίδες

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

«Καθαρίστρια Χάος» της Κατερίνας Κρις

«Καθαρίστρια Χάος» της Κατερίνας Κρις, από τις Εκδόσεις Πατάκη (Εικονογράφηση: Κατερίνα Κρις, Πρώτη έκδοση: Δεκέμβριος 2016)

Γράφει η Ράνια Μπουμπουρή

Η Κατερίνα Κρις, αγαπημένη συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας, αφού μας ταξίδεψε στον απίθανο κόσμο των Χμ (5 τίτλοι, Εκδόσεις Κέδρος) και μας απογείωσε στο Αστρικό χωριό (Εκδόσεις Πατάκη, 2015), μας παρουσιάζει με το νέο της βιβλίο μια καθαρίστρια αλλιώτικη απ’ τις άλλες. Τη φοβερή και τρομερή καθαρίστρια Χάος! Και ένα παιδί σαν πολλά παιδιά που ξέρουμε, ή σαν κι εμάς που είμαστε μόνο απέξω μεγάλοι. Την Έρση.
H Έρση ζούσε μια χαρά στην τακτοποιημένη της ζωή.  Ήξερε πού ήταν η θέση για το καθετί κι ολημερίς τακτοποιούσε – λόγια, σκέψεις, σχόλια, στενοχώριες, ανησυχίες, όνειρα, ελπίδες… Τίποτα δεν μπορούσε να τη βγάλει από το πρόγραμμά της. Ούτε καν το παιχνίδι. Αφού είχε τόσες δουλειές κάθε μέρα και άλλες τόσες εκκρεμότητες! Που όμως δεν τελείωναν ποτέ.
H Έρση, λοιπόν, ζούσε μια χαρά χάλια στην τακτοποιημένη της ζωή. Με μετρημένες κινήσεις, αποκλεισμένη ανεμελιά, περιορισμένη φαντασία, παγωμένη τελειότητα και όνειρα που μύριζαν κλεισούρα. Όταν, βέβαια, το βιβλίο έχει τίτλο «Καθαρίστρια Χάος», είναι προφανές ότι μια περίεργη φυσιογνωμία θα εισβάλει στον κόσμο της μικρής πρωταγωνίστριας φέρνοντας το χάος. Ή μήπως αποκαθιστώντας το;
Με μεγάλη έγνοια να μη χαλάσουμε τη μαγεία για τους αναγνώστες, δεν θα πούμε περισσότερες λεπτομέρειες για το ευφάνταστο, πρωτότυπο και συμβολικό αυτό βιβλίο. Η εικονογράφηση, πολύ διαφορετική αλλά και εξαιρετικά οικεία για όσους γνωρίζουν ήδη τη δουλειά της Κατερίνας Κρις, έχει την ίδια σπιρτάδα με τα Χμ, το ίδιο όμορφο παιχνίδι με τα πινέλα και τα χρώματα όπως το Αστρικό χωριό, την ίδια συναρπαστική προοπτική που διατρέχει όλο της το έργο.
Με τη διπλή ιδιότητα της συγγραφέως και της εικονογράφου, η Κατερίνα Κρις πραγματικά μας έχει ξετρελάνει: είναι μία συγγραφέας που γράφει και με τις εικόνες, μία εικονογράφος που ζωγραφίζει και με τις λέξεις. Το τελευταίο της αυτό έργο είναι αφιερωμένο «Στην Έρση και σε κάθε Έρση». Δηλαδή σ’ εμάς. Το συνιστούμε θερμά!
Βρείτε το εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου