Σελίδες

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Ο Παρθενώνας των Βιβλίων - The Parthenon of Books

Ο ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ
















Ένα έργο αφιερωμένο στη δημοκρατία και την ελευθερία του λόγου. Οι Εκδόσεις Μεταίχμιο βοηθούν στην υλοποίησή του.

Η documenta 14, μια διεθνής έκθεση σύγχρονης τέχνης, και η καλλιτέχνιδα από την Αργεντινή Marta Minujin, σε συνεργασία με τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, προσκαλούν το κοινό, τους εκδότες και τους συγγραφείς να προσφέρουν βιβλία για το έργο Ο Παρθενώνας των Βιβλίων, αποτελώντας έτσι και οι ίδιοι μέρος του.

Η λογοκρισία, η δίωξη συγγραφέων και η απαγόρευση των κειμένων τους, πολιτικά υποκινούμενες και με στόχο να επηρεάσουν τις σκέψεις και τις ιδέες μας, εξακολουθούν να είναι ευρέως διαδεδομένα φαινόμενα. Το έργο Ο Παρθενώνας των Βιβλίων (The Parthenon of Books) είναι ένα σύμβολο ενάντια στην απαγόρευση των κειμένων και τη δίωξη των συντακτών τους. Η Marta Minujin αντιμετωπίζει τον Παρθενώνα ως αισθητικό και πολιτικό αρχέτυπο της δημοκρατίας. Για την πραγματοποίηση του έργου είναι απαραίτητη η συλλογή 100.000 βιβλίων που βρίσκονται και πάλι σήμερα σε νόμιμη κυκλοφορία, έπειτα από χρόνια απαγόρευσης, ή κυκλοφορούν σε ορισμένες μόνο χώρες. Ο καθένας μπορεί να δωρίσει βιβλία αποτελώντας έτσι μέρος αυτού του καλλιτεχνικού έργου.

Η εγκατάσταση, που για πρώτη φορά δημιουργήθηκε το 1983 στο Μπουένος Άιρες, μετά την πτώση της χούντας, θα υψωθεί αυτή τη φορά στο Κάσελ της Γερμανίας τον Ιούνιο του 2017, ως ρέπλικα του ναού της Ακρόπολης, στις αληθινές του διαστάσεις. Συγκεκριμένα, θα χτιστεί στην κεντρική πλατεία Φρειδερίκου (Friedrichsplatz) στο Κάσελ, όπου στις 19 Μαΐου 1933, στο πλαίσιο της λεγόμενης «Δράσης Κατά του Αντιγερμανικού Πνεύματος», ρίχτηκαν στην πυρά περίπου 2.000 βιβλία.

Η documenta 14, εκτός από το Κάσελ της Γερμανίας, θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά και στην Αθήνα, από τις 8 Απριλίου έως τις 17 Ιουλίου 2017, επομένως στόχος είναι να συμμετάσχουν στο κάλεσμα και Έλληνες βιβλιόφιλοι. 

Οι Εκδόσεις Μεταίχμιο ανταποκρίνονται στο κάλεσμα και συμμετέχουν σε αυτή την πρωτοβουλία με μια γενναία δωρεά βιβλίων. Παράλληλα, καλούν όλους εσάς να συνεισφέρετε στην πραγματοποίηση του έργου, δωρίζοντας ένα ή περισσότερα απαγορευμένα βιβλία, τα οποία θα συγκεντρώνουν για λογαριασμό της documenta 14. Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν μπορούν να παραδίδουν τα βιβλία στον Πολυχώρο Μεταίχμιο (Ιπποκράτους 118, Αθήνα) έως τις 20 Δεκεμβρίου 2016. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν συμπληρωμένο και τυπωμένο το έντυπο της δωρεάς στα αγγλικά ή τα γερμανικά. 

Σε συνεργασία με την καθηγήτρια Dr Nikola Roßbach, τον επισκέπτη καθηγητή Dr Florian Gassner και φοιτητές του Πανεπιστημίου του Κάσελ, έχει σχηματιστεί μια λίστα απαγορευμένων βιβλίων από όλο τον κόσμο, που περιλαμβάνει ήδη περισσότερους από 60.000 τίτλους και η οποία θα ανανεώνεται τακτικά κατά τη διάρκεια του έργου. Μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ αυτή τη λίστα, ενδεικτική της διεθνούς έκτασης της λογοκρισίας, στην οποία συγκαταλέγονται κλασικά αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, από τον Αριστοφάνη, τον Γκαίτε και τον Βολταίρο μέχρι τον Καζαντζάκη, τον Μυριβήλη, τον Τόμας Μαν κ.ά.

Πηγή: 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου