Σελίδες

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Παράσταση "Μια τρελή τρελή Αλφαβήτα": κριτική της Δελίνας Βασιλειάδη


Την εξαιρετική μουσική παράσταση Μια Τρελή Τρελή Αλφαβήτα 
της Ράνιας Μπουμπουρή προτείνουν το Θέατρο του Βορρά 
και το Θέατρο Φαργκάνη Art (Αγίου Παντελεήμονος 10, Καμάρα, 
τηλέφωνα 2310858081 και 6986523898) σε όλα τα παιδιά κάθε ηλικίας.

Σε μια χώρα φανταστική και παραμυθένια όπου όλα είναι όμορφα και δυνατά ζούνε ευτυχισμένα όλα τα γράμματα. Και για ποιο λόγο είναι χαρούμενα διαρκώς; Επειδή έχουν τη δυνατότητα να ανακατεύονται μεταξύ τους και να μπαίνουν στη σειρά, ώστε με αυτόν τον τρόπο να σχηματίζουν λέξεις, φράσεις, κείμενα, παραμύθια και ιστορίες, να ταξιδεύουν με το νου και τη φαντασία μέσω του λόγου όπου το κορμί δε μπορεί να πάει, και, το πιο σπουδαίο, να σκέφτονται και να εκφράζουν ανεμπόδιστα και σωστά την κάθε σκέψη. Σε αυτό το μέρος ζει και η γραμματονεράιδα, η κυρία Αλφαβήτα. Τη στιγμή, όμως, που τα γράμματα μιλούν για τη γραμματονεράιδα στα παιδιά που τους παρακολουθούν και τους την παρουσιάζουν, αυτή… Ω συμφορά! Μυστηριωδώς εξαφανίζεται. Μια μόνο λύση υπάρχει τότε. Να μάθουν όλα τα παιδιά τα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, να ταξιδέψουν από το Α μέχρι και το Ω, κι έτσι να μπορέσουν να ανακαλύψουν κι αυτά την κυρία Αλφαβήτα. Φυσικά αυτό δεν είναι τόσο απλό. Απαιτείται αφοσίωση και αποφασιστικότητα, απαιτεί διάθεση να περάσουν τα παιδιά μαζί με τα γράμματα βουνά και ποτάμια, λίμνες και θάλασσες, νησιά και μακρινές χώρες, να Ανακαλύψουν Βουνοκορφές, να βρουν το Γ που γουργουρίζει, να περιπλανηθούν σε Δάση και να φωνάξουν τον πιο φωνακλά της αλφαβήτας το Ε, να ακούσουν Ζουζουνίσματα, να κάνουν Ηλιοθεραπεία,  να παρακολουθήσουν Θέατρο και θεατρίνους, να βρούνε ίχνη από Ιπποπόταμους, να Κακαρίσουν, να βουτήξουν στη Λίμνη, να Μαγειρέψουν και να Νανουρίσουν το μωρό Ν, να Ξεφαντώσουν, να μιλήσουν Όμορφα, να κάνουν Παρέα με τους φίλους τους, να περάσουν από το Ρολόι, να Σιωπήσουν για να ακούσουν καλύτερα, να ανεβούν σε Τρένο και να κοιτάξουν τον κόσμο από ψηλά, από ένα Ύψωμα, να Φωνάξουν και να Χαρούν, αλλά και να περάσουν τον Ωκεανό, ώστε τελικά, ανακαλύπτοντας όλα τα όμορφα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου να φτάσουν στο μέρος όπου η κυρία Αλφαβήτα είναι κρυμμένη… Κι αυτό θα γίνει, φυσικά, με τραγούδια και χορό, αλλά και πολλές όμορφες ιστορίες. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και το διαδραστικό στοιχείο, καθώς οι ηθοποιοί σε πολλές περιπτώσεις συνομιλούν με τους μικρούς –και τους μεγάλους- θεατές και τους καλούν να συμμετάσχουν και αυτοί στην παράσταση τραγουδώντας, βγάζοντας ήχους και φθόγγους και λέγοντας λέξεις. Κι αυτό ξετρελαίνει και ενθουσιάζει τα παιδιά, που πλέον δεν είναι απλοί παρατηρητές μιας κατάστασης, αλλά ενεργοί συμμετέχοντες που με τις πράξεις τους καθορίζουν το τι θα συμβεί τελικά.

Σκηνοθετεί ευρηματικά η Μπίλιω Κωνσταντοπούλου. Πολύ ενδιαφέροντα τα χρωματιστά σκηνικά της Δανάης Πανά με ένα υπέροχο πελώριο φουρφούρι να δεσπόζει στη μέση της σκηνής. Απλά μαγική η μουσική του Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου, ενώ τέσσερις εξαιρετικά ταλαντούχοι ηθοποιοί επί σκηνής σε όλη τη διάρκεια του έργου ερμηνεύουν τους ρόλους των γραμμάτων, τραγουδούν ζωντανά και χορεύουν παρασύροντας όλα τα παιδιά σε ένα τρελό ταξίδι χαράς και γέλιου. Θερμά συγχαρητήρια στο θίασο, καθώς όλοι οι ρόλοι είναι ιδιαίτερα δύσκολοι και απαιτητικοί. Η Ηλιάνα Αντωνιάδου, ο Κυριάκος Δανιηλίδης, η Αλεξία-Μαρίνα Ιακωβίδου και ο Ηλίας Καπούλας ερμηνευουν με πάθος και δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους απογειώνοντας το πραγματικό υπέροχο κείμενο της Ράνιας Μπουμπουρή, ερμηνεύοντας παράλληλα έξοχα τα θαυμάσια τραγούδια-ποιήματά της. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το βιβλίο της Ράνιας Μπουμπουρή (Εκδόσεις Ψυχογιός) έχει τιμηθεί με τον Έπαινο Ποίησης της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα best seller της παιδικής λογοτεχνίας.
Ουσιαστικά την απίστευτα διασκεδαστική αλλά και πολύ επιμορφωτική παράσταση Μια Τρελή Τρελή Αλφαβήτα κανένα παιδί δεν πρέπει να χάσει.
Δελίνα Βασιλειάδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου