Σελίδες

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

"Το υπέροχο ταξίδι της Νίλου" του Γκουίντο Κόντι

«Το υπέροχο ταξίδι της Νίλου» του Γκουίντο Κόντι, από τις Εκδόσεις Καλέντης (Μετάφραση: Δήμητρα Δότση, Εικονογράφηση: Γκουίντο Κόντι, Πρώτη έκδοση: Ιούλιος 2015)

Γράφει η Ράνια Μπουμπουρή

Η Νίλου είναι μια μικρή πελαργίνα, γεννημένη σε μια φωλιά πάνω στην καμινάδα ενός εργοστασίου. Είναι τυχερή, διότι η μαμά της την αγαπά πολύ και την προσέχει σαν τα μάτια της. Αλλά και άτυχη, διότι δεν πρόλαβε να γνωρίσει τον μπαμπά της, ο οποίος έχει εξαφανιστεί. Και, επειδή οι πελαργοί ζευγαρώνουν για μια ζωή, προφανώς τον έχει βρει κάποιο κακό και γι’ αυτό δεν έχει επιστρέψει στη φωλιά τους.

Η Νίλου όλα θέλει να τα μάθει και όλα τα ρωτά, όπως όλα τα παιδιά. Κι ενώ κάνει δειλά δειλά τα πρώτα βήματα και τα πρώτα φτερουγίσματα, ξεκλειδώνει σιγά σιγά τα μυστικά της ζωής σύμφωνα με την καθοδήγηση της μητέρας της: «“Να μην κοροϊδεύεις κανέναν, μα και να μην εμπιστεύεσαι κανέναν. Και να μην ξεχνάς ποτέ πως το κακό γυρίζει πάντα πίσω. Αυτός είναι ο νόμος της ζωής. Όταν θα πετάξουμε προς το καινούριο μας σπίτι, να έχεις πάντα στον νου σου αυτή τη συμβουλή”. “Και το καλό;” ρώτησε η Νίλου. Η μητέρα δίστασε για λίγο κι ύστερα της είπε: “Το ίδιο κι αυτό”».

Το «καινούριο σπίτι» τους θα είναι στην Αφρική, όπου θ’ αποδημήσουν μαζί με όλους τους άλλους πελαργούς της περιοχής. Αλλά πρώτα, βέβαια, η Νίλου θα πρέπει να έχει μάθει να πετά καλά. Και να φυλάγεται από τους κινδύνους που κρύβουν γη και ουρανός για μια μικρή πελαργίνα σαν κι αυτή. Η ομορφιά της αυξάνεται μέρα με τη μέρα, η ευγένειά της καλλιεργείται από την εξίσου ευγενική μητέρα της, η καλοσύνη της ανθίζει... Ώσπου φτάνει η μεγάλη μέρα και το ταξίδι προς τον νότο ξεκινά μ’ ένα απρόσμενο δώρο για τη Νίλου: τη γνωριμία της με τον νεαρό Μίαν· κι ένα συγγραφικό δώρο για τον αναγνώστη: ένα ωραιότατο κείμενο που περιγράφει τη χαρά της ζωής και τον ενθουσιασμό της πρώτης αγάπης, την ξεγνοιασιά της νεότητας και την ομορφιά της συντροφικότητας.

Οι δυσκολίες όμως δεν είναι ποτέ εκτός προγράμματος, ούτε στα ταξίδια των πουλιών ούτε στα ταξίδια των ανθρώπων. Το σμήνος των πελαργών πέφτει σε άγρια καταιγίδα και σκορπίζεται στους πέντε ανέμους. Η Νίλου χάνεται με τη μητέρα της, όπως και με τον Μίαν. Κι έτσι, βρίσκεται μόνη, άμαθη, αποπροσανατολισμένη, αλλά και αποφασισμένη ν’ ακολουθήσει την προσταγή της καρδιάς της και να σμίξει ξανά με τους αγαπημένους της.

Το ταξίδι που ξανοίγεται μπροστά της είναι δύσκολο, είναι ταξίδι προς το άγνωστο και ταξίδι μοναχικό. Με συναπαντήματα που καθορίζουν τη μετέπειτα πορεία της, τη γεμίζουν εμπειρίες κι εμπλουτίζουν τον ψυχικό της κόσμο. «Μετά τη χαρά μιας γνωριμίας, αυτό που απομένει είναι η μελαγχολία του αποχαιρετισμού. Η απουσία σου όμως θα με αφήσει με τη χαρά της αναμονής. Και κάθε μέρα που θα περνά, θα ζω με την ελπίδα πως θα σε ξαναδώ κάποτε […] Από δω και στο εξής τα ταξίδια μου στον ουρανό δεν θα ’ναι πια τα ίδια», της λέει ο Σαλίμ το γεράκι, μια ακατόρθωτη αγάπη που εξελίσσεται σε σωτήρια φιλία.

Ο Σαλίμ, η γριούλα, ο γερο-Μπάμπακ, ο ναυτικός, ο Χαντί, η Λίλα… στο ταξίδι της η Νίλου γνωρίζει άτομα που γίνονται στηρίγματά της και τη βοηθούν να πάει ένα βήμα παραπέρα, αλλά και άτομα που θέλουν να τη βλάψουν. Το αν θα καταφέρει τελικά να φτάσει στην Αφρική και να βρει τους δικούς της μέσα στην αχανή αυτή ήπειρο, δεν θα σας το αποκαλύψουμε εδώ – αξίζει να το ανακαλύψετε μόνοι σας διαβάζοντας το θαυμάσιο αυτό βιβλίο, απ’ όπου αναδύεται μια γλυκιά και καθόλου βαρύγδουπη σοφία. Το κείμενο είναι διανθισμένο με ωραία σκίτσα του ίδιου του Γκουίντο Κόντι, ενώ η μετάφραση της Δήμητρας Δότση είναι γλαφυρή κι εξαιρετικά αισθαντική.

Αν και εντάσσεται στη σειρά «Βιβλία για παιδιά και νέους» των Εκδόσεων Καλέντης, Το υπέροχο ταξίδι της Νίλου, αυτός ο υπέροχος συμβολισμός της ανθρώπινης ζωής, μπορεί να ταξιδέψει εξίσου ευχάριστα όλες τις ηλικίες.

Βρείτε το εδώ

Πηγή: http://www.lesvosnews.net/articles/news-categories/lesviako-vivlio/yperoho-taxidi-tis-niloy-toy-gkoyinto-konti

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου