Σελίδες

Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Διάλεξη της Τζούντιθ Μπάτλερ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Σώματα που έχουν ακόμη σημασία


Αίθουσα
Δημήτρης Μητρόπουλος
Ημερομηνία/ Ώρα έναρξης:
11 Μαΐου 2016/19:00
Ελεύθερη είσοδος
με δελτία προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5:30 μ.μ.

Σε συνεργασία
με το Birkbeck Institute for the Humanities
Κύκλος: Θεωρία στο Μέγαρο: φιλοσοφία, κριτική, ιστορία
Επιμέλεια κύκλου: Κώστας Δουζίνας, Βουλευτής Α΄ Πειραιά, Διευθυντής του Birkbeck Institute for the Humanities

Ομιλήτρια: Judith Butler, Καθηγήτρια στο University of California, Berkeley (Birkbeck Institute Professorial Fellow)
Προλογίζει και συντονίζει η Έλενα Τζελέπη, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Birkbeck Institute for the Humanities και Διδάκτωρ φιλοσοφίας του New School of Philosophy στη Νέα Υόρκη

Μία από τις σημαντικότερες θεωρητικούς των σπουδών φύλου, την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας Τζούντιθ Μπάτλερ, υποδέχεται το Megaron Plus την Τετάρτη 11 Μαΐου. Η Αμερικανίδα φιλόσοφος θα παρουσιάσει τη διάλεξη με τίτλο «Σώματα που έχουν ακόμη σημασία».

Η Judith Butler, καθηγήτρια στo Τμήμα Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (Berkeley) των ΗΠΑ, είναι μια από τις σπουδαιότερες θεωρητικούς της εποχής μας με καθοριστική συμβολή στη φεμινιστική θεωρία, την πολιτική φιλοσοφία, τη ψυχαναλυτική θεωρία και την κοινωνική και πολιτισμική κριτική. Το πρωτοποριακό της έργο, που έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα θεματικών: έμφυλη ταυτότητα, σεξουαλικότητα, συγγένεια, σχέσεις εξουσίας, λόγος, υποκειμενικότητα, επιτελεστικότητα, κριτική. Μελέτες της όπως τα Σώματα με σημασία: Οριοθετήσεις του «φύλου» στον λόγο και το Αναταραχή φύλου: Ο φεμινισμός και η ανατροπή της ταυτότητας θεωρούνται καταστατικά έργα της σύγχρονης φεμινιστικής θεωρίας, των σπουδών φύλου και της queer θεωρίας. Με τα έργα της αυτά η Μπάτλερ έδειξε πως η υποκειμενικότητα και η υποτιθέμενη συνοχή μεταξύ βιολογικού φύλου, κοινωνικού φύλου και σεξουαλικότητας δεν παράγονται μόνο λογοθετικά αλλά οφείλονται στην επαναλαμβανόμενη στιλιστική επιτέλεση συγκεκριμένων πράξεων μέσα στον χρόνο. Άλλα γνωστά της έργα που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά είναι: Ευάλωτη ζωή: Οι δυνάμεις του πένθους και της βίας (2008)  Επιτελεστική πολιτική και κριτική της κρατικής βίας (2010), Απ-αλλοτρίωση. Η επιτελεστικότητα στο πολιτικό (2016). Συνολικά, η επίδραση του έργου της Μπάτλερ δεν περιορίζεται σε ακαδημαϊκούς κύκλους, αλλά έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις όχι μόνο στο χώρο του φεμινιστικού ή του γκέι και λεσβιακού κινήματος, αλλά σε όλους τους χώρους του πολιτικού ριζοσπαστισμού. 
Στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση
Πηγή: http://www.megaron.gr/default.asp?pid=5&la=1&evID=3186

Περισσότερα στοιχεία για την Τζούντιθ Μπάτλερ και τα έργα της που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά θα βρείτε εδώ: 
http://www.biblionet.gr/author/61720/Judith_Butler

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου