Σελίδες

Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

"Το Βυζάντιο σε έξι χρώματα" της Μαρίας Αγγελίδου


Το Βυζάντιο σε έξι χρώματα της Μαρίας Αγγελίδου, από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο (Εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου, Πρώτη έκδοση: Ιανουάριος 2016)
Μία νέα σειρά βιβλίων Ιστορίας για παιδιά από δέκα ετών μάς παρουσιάζουν οι Εκδόσεις Μεταίχμιο με την υπογραφή της Μαρίας Αγγελίδου στο κείμενο και της Κατερίνας Βερούτσου στην εικονογράφηση: Το Βυζάντιο σε έξι χρώματα. Τα δύο πρώτα μέρη –ή, αλλιώς, τα δύο πρώτα χρώματα– της σειράς είναι το Κόκκινο και το Χρυσό. Θ’ ακολουθήσουν το Μαύρο, το Άσπρο, το Γαλάζιο και το Πράσινο. Εύρημα, με άλλα λόγια, της Μαρίας Αγγελίδου στη σειρά αυτή είναι η προσέγγιση της Βυζαντινής Ιστορίας –των σπουδαίων φυσιογνωμιών, των μεγάλων πόλεων, των σημαντικών θεσμών και των καθοριστικών γεγονότων– με βάση τα χρώματα.
Το Κόκκινο, μας πληροφορεί το οπισθόφυλλο του πρώτου βιβλίου, έχει τις πιο φανταχτερές ιστορίες: αυτές που τραβάνε το μάτι, το μαγνητίζουν και καμιά φορά το καίνε. Και πράγματι, τέτοια είναι και η ιστορία του Αλάριχου που πάτησε με τους Γότθους του την Αιώνια Πόλη, όπως και του χαλίφη Σουλεϊμάν που δεν κατάφερε να πατήσει με τους Άραβές του την Κωνσταντίνου Πόλη. Τέτοια είναι και η ιστορία του ποταμιού που άλλαξε χρώμα, όπως και της μεγαλύτερης χριστιανικής πόλης του κόσμου που βρέθηκε να πολιορκείται από τους Στρατιώτες του Χριστού!
Το Χρυσό, πληροφορούμαστε από το οπισθόφυλλο του άλλου βιβλίου, έχει τις ιστορίες που λάμπουν: αυτές που βασιλεύουν χωρίς να μιλάνε, αυτές που είναι γεμάτες θησαυρούς και όνειρα. Και όντως, τέτοια είναι η ιστορία της Κωνσταντινούπολης, τέτοια και η ιστορία της Θεοδώρας. Τέτοια είναι και η ιστορία του αγράμματου αυτοκράτορα της Ρώμης, τέτοια και η ιστορία δύο δαιμόνων – ενός φανερού κι ενός κρυφού.
Κάθε βιβλίο της σειράς περιέχει τέσσερις ιστορίες, ενώ κάθε ιστορία συνοδεύεται από ένα μότο και δύο υστερόγραφα: ένα μαύρο και ένα πολύχρωμο. Η επιλογή του μότο είναι ενδεικτική της έρευνας που έχει απαιτηθεί για τη συγγραφή, ενώ τα υστερόγραφα αποτελούν πολύ έξυπνο εύρημα για να εμπλουτίσουν την κάθε ιστορία με διαφορετικές παραμέτρους ή επιπλέον στοιχεία, χωρίς να την επιβαρύνουν.
Το ότι η γραφή της Μαρίας Αγγελίδου είναι εξαιρετική δεν μας εκπλήσσει. Η προσέγγισή της όμως πάντα μας εκπλήσσει. Και πάντα ευχάριστα. Η άνεσή της να βουτάει στην Ιστορία και να μας την παρουσιάζει με μια φρέσκια οπτική είναι χαρακτηριστική. Κι αυτό, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη αφηγηματική της τεχνική, τις γνώσεις της και την όρεξή της να τις διευρύνει και να τις μεταδίδει, καθιστά τα βιβλία της πολύτιμο απόκτημα για τον αναγνώστη κάθε ηλικίας. Διότι η αναγνωστική απόλαυση δεν έχει ηλικία. Όπως και η εικαστική απόλαυση, που προσφέρει η εικονογράφηση της Κατερίνας Βερούτσου, με εικόνες που ρέουν σαν αίμα στο Κόκκινο και αστραποβολούν στο Χρυσό. Αναμένουμε με χαρά τα υπόλοιπα βιβλία της σειράς.
Βρείτε τα εδώ και εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου