Σελίδες

Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

"Τρελό τρελό Αριθμητάρι" και "Τρελό τρελό Αγρόκτημα": κριτική της Σοφίας Δένη


Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Εδώ νηπιαγωγείο! (Ένα τρελό τρελό αγρόκτημα / Ένα τρελό τρελό αριθμητάρι)

Tίτλος: Ένα τρελό τρελό αγρόκτημα
Συγγραφέας: Ράνια Μπουμπουρή
Εικονογράφηση: Νίκη Λεωνίδου
Εκδοτικός οίκος: Ψυχογιός
Ο κυρ-Νίκος και η κυρα-Θοδώρα είναι οι ιδιοκτήτες ενός όμορφου αγροκτήματος στην επαρχία. Σήμερα είναι ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί περιμένουν τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους από την Αθήνα. Τη χαρά αυτή, δε συμμερίζονται, δυστυχώς, και τα ζώα του αγροκτήματος. Αντίθετα είναι τρομοκρατημένα με τη σκέψη ότι θα πρέπει να ξαναπεράσουν τα περσινά μαρτύρια στα χέρια των δυο μικρών εγγονιών. Αποφασίζουν, λοιπόν, να βγουν στην επίθεση και να μην αφήσουν τα δυο μικρά θηρία να τα κακομεταχειριστούν ξανά. Το μόνο ζώο που προσπαθεί να διατηρήσει την ηρεμία και να δώσει μια ευκαιρία στα δυο μικρά παιδιά είναι η αγελάδα: προτείνει στα υπόλοιπα ζώα να παρουσιάσει το καθένα τον εαυτό του για να τα γνωρίσουν καλύτερα οι μικροί άνθρωποι. Πραγματικά, το σχέδιό της στέφεται με επιτυχία. Κάθε ζώο μιλά για τον εαυτό του, τις συνήθειές του και τα αγαθά που προσφέρει στον άνθρωπο μέσα από ένα έμμετρο τραγούδι. Στο τέλος τα δυο παιδάκια υπόσχονται ότι θα σέβονται και θα αγαπούν τα ζώα όπου κι αν βρεθούν.
Το βιβλίο αυτό αποτελεί έναν έξυπνο τρόπο  για να  γνωρίσουν οι μικροί μαθητές  του νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων του δημοτικού τα ζώα του αγροκτήματος. Στα πλεονεκτήματα του βιβλίου αξίζει να προσθέσουμε ότι περιέχεται cd με 14 τραγούδια σε μουσική του Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου. Τη φωνή τους στα τραγούδια έχουν δανείσει αξιόλογοι καλλιτέχνες όπως: Ευσταθία, Κατσούλης, Παναγιωτοπούλου, Φριντζήλα κ.α.
Τίτλος: Ένα τρελό τρελό αριθμητάρι
Συγγραφέας: Ράνια Μπουμπουρή
Εικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου
Εκδοτικός οίκος: Ψυχογιός
Πώς μπορούν, άραγε, να συνυπάρξουν σε ένα βιβλίο ένας κλέφτης, δυο περιστεράκια, τρεις μαγισσούλες, τέσσερα βιβλία, πέντε πιγκουίνοι, έξι πορτοκάλια, η Χιονάτη με τους εφτά νάνους, οχτώ πλανήτες, εννέα προβατίνες, πολλά έντομα, ψάρια, κοτούλες, παπάκια, γατούλες και όλα τα ζωντανά της πλάσης; Η συγγραφέας παιδικών βιβλίων Ράνια Μπουμπουρή έχει καταφέρει να εξιτάρει την παιδική φαντασία μέσα από πολλές, μικρές, διαφορετικές ιστορίες που έχουν ένα κοινό στοιχείο: την αρίθμηση. Το βιβλίο της αυτό θεωρείται ιδανικό για τους μαθητές της προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας για πολλούς λόγους: καταρχήν συμβάλλει στην κατανόηση των αριθμών μέχρι το 20, αφού ο μαθητής έρχεται σε επαφή μαζί τους με παιγνιώδη και αβίαστο τρόπο. Επίσης, διαθέτει ελκυστική εικονογράφηση και ένα cd με 13 τραγούδια σε μουσική του Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου, που ερμηνεύονται από εξαιρετικούς καλλιτέχνες όπως: Μητσιάς, Μαχαιρίτσας, Τσαλιγοπούλου, Ζουγανέλης κ.α.
Στις μέρες μας δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη διαθεματική προσέγγιση της γνώσης, στη σύνδεση των μαθηματικών με άλλα γνωστικά αντικείμενα, με καταστάσεις της καθημερινής ζωής, με μαθηματικές δραστηριότητες που έχουν νόημα για τα παιδιά και που αξιοποιούν τις προϋπάρχουσες γνώσεις και εμπειρίες τους. Το βιβλίο αυτό λοιπόν, εξυπηρετεί άψογα το σκοπό, αφού εμπλέκει τα μαθηματικά με τη μουσική και τα καθιστά έτσι ιδιαίτερα ελκυστικά. Ακόμα, τα ποιήματα που περιέχονται διαθέτουν έμμετρο λόγο κι έτσι είναι ιδανικά για μαθητές που ξεκινούν συστηματικά την ανάγνωση.

Πηγή: http://www.kosvoice.gr/%CE%BF-%CE%BC%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%B4%CF%8E-%CE%BD%CE%B7%CF%80%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%BF/item/31407-%CE%BF-%CE%BC%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%B4%CF%8E-%CE%BD%CE%B7%CF%80%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CF%81%CE%B5%CE%BB%CF%8C-%CF%84%CF%81%CE%B5%CE%BB%CF%8C-%CE%B1%CE%B3%CF%81%CF%8C%CE%BA%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CF%81%CE%B5%CE%BB%CF%8C-%CF%84%CF%81%CE%B5%CE%BB%CF%8C-%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%B8%CE%BC%CE%B7%CF%84%CE%AC%CF%81%CE%B9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου