Σελίδες

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Αόρατες πόλεις: Διεπιστημονική και καλλιτεχνική συνάντηση


Το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, με αφορμή την συμπλήρωση 30 χρόνων από τον θάνατο του συγγραφέα Italo Calvino, διοργανώνουν στις 23 και 24 Οκτωβρίου μια επετειακή διημερίδα με τίτλο: «Αόρατες πόλεις: μια διεπιστημονική και καλλιτεχνική συνάντηση».
Το αφήγημα του Καλβίνο, Οι αόρατες πόλεις, ένα τολμηρό λογοτεχνικό έργο που έθεσε το ζήτημα των πόλεων με τρόπο πρωτοποριακό, αφορά, πέρα από τη λογοτεχνία και τη φιλολογία, επιστήμες όπως η αρχιτεκτονική, η γλωσσολογία, η πολεοδομία, η λαογραφία, η τεχνολογία, η φιλοσοφία. Ακόμη, το περιεχόμενό του δίνει έναυσμα στην τέχνη της ζωγραφικής, της γλυπτικής, των σύγχρονων μέσων αφήγησης και επιτέλεσης. «Τι είναι όμως σήμερα η πόλη για μας; Σκέφτομαι ότι έγραψα κάτι σαν τελευταίο ποίημα αγάπης για τις πόλεις, τη στιγμή που γίνεται όλο και πιο δύσκολο να τις ζήσουμε», έγραψε. Το έργο πρωτοκυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Οδυσσέας το 1982, σε μετάφραση Ε.Γ. Ασλανίδη και Σάσας Καπογιαννοπούλου, και στη συνέχεια από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, σε μετάφραση Ανταίου Χρυσοστομίδη.
Σκοπός της διοργάνωσης είναι να συγκεντρωθεί και να αναδειχθεί αυτή η ευρεία και πολυδιάστατη προσέγγιση του έργου, συμπεριλαμβάνοντας τρία σκέλη:
1. Κύκλο ομιλιών
2. Έκθεση ζωγραφικής, εικαστικών και εγκαταστάσεων
3. Διεξαγωγή εργαστηρίων (workshops)
Τον κύκλο ομιλιών θα ανοίξει ο Βασίλης Βασιλικός, ανασύροντας μνήμες κι εμπειρίες από την προσωπική του φιλία με τον Italo Calvino, ενώ ειδική μνεία θα γίνει στον Ανταίο Χρυσοστομίδη από τον Γιώργο Μπράμο και από τον Σταύρο Πετσόπουλο. Με εφαλτήριο τις Αόρατες πόλεις, στη διημερίδα θα αναπτυχθούν προβληματισμοί γύρω από θέματα κοινωνικών δομών, τέχνης και πολιτισμού.
Στον εκθεσιακό χώρο του Ινστιτούτου, εκπρόσωποι της νέας γενιάς Ελλήνων εικαστικών, new media artists και performers θα καταθέσουν την δική τους εκδοχή των Αόρατων πόλεων, με έργα και εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν ειδικά για τις ανάγκες της διοργάνωσης.
Στα εργαστήρια, εικαστικοί, αρχιτέκτονες και τεχνολόγοι χρησιμοποιούν την Αθήνα σαν μία ακόμη αόρατη πόλη και προσκαλούν το κοινό να την ανακαλύψει. Τίτλοι εργαστηρίων:
«Χαρτογραφώντας το Αόρατο», από τη Στέλλα Μπολωνάκη (εικαστικός ΑΣΚΤ, αρχιτέκτων)
«Εικαστική Αναπαράσταση: Από τον λόγο στο σχήμα, εφαρμογή στην πόλη», από την Ευφροσύνη Τσακίρη (Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΕΜΠ)
«Η Ζωή ως Πόλη: μια συλλογική ανάγνωση της ζωής σε κρίση», από τη Μάρω Πανταζίδου (Διεθνής Αμνηστία)
«Ιστορίες Κατοίκησης», ηχητικός περίπατος από την ομάδα Akoo-o.
Περισσότερες πληροφορίες για τα εργαστήρια και δηλώσεις συμμετοχής στο: invisibleathens.tumblr.com.
Δεν υπάρχει χρέωση συμμετοχής, οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Για το πλήρες πρόγραμμα των ομιλιών, την έκθεση ζωγραφικής, εικαστικών και εγκαταστάσεων, τον τρόπο συμμετοχής στα εργαστήρια, καθώς και για το πρόγραμμα των performances, δείτε εδώ.
Διοργάνωση: Τομέας Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Επικοινωνιακών Εφαρμογών και Τεχνολογίας – Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ & Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών
Επιστημονική υπεύθυνη: Μυρτώ Ρήγου
Υπεύθυνες διοργάνωσης: Μαρία Βασιλείου, Μαρία Σαριδάκη
Επιμελήτρια εικαστικής έκθεσης: Ήρα Παπαποστόλου
Γραφιστική υποστήριξη: Χριστίνα Χρυσανθοπούλου
Στην εικαστική έκθεση συμμετέχουν οι: Γιώργος Νίκας, Δανάη Σύρρου, Ευφροσύνη Τσακίρη, Χρήστος Γυφτόπουλος, Βιβή Παπαδημητρίου, Έλενα Παπαδημητρίου, Ειρήνη Βογιατζή, Γιώργος Γιώτσας, Ελεάννα Μαρτίνου, Κατερίνα Ανδρέου, Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Άκης Ράπτης, Νίκος Κρανάκης, Βαγγέλης Θεοδωρίδης, Σύλβια Αντωνιάδη, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Άγγελος Κώστας, Μιλένα Δημητροκάλλη, Αθανασία Καρατζά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου