Σελίδες

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Ο μπαμπάς είναι άνεργος: κριτική

Γράφει η νηπιαγωγός Σοφία Δένη, στο ένθετο "Ο μαγικός κόσμος του παιδικού βιβλίου":
Ο Μιχάλης ακούει το ξυπνητήρι το πρωί, αλλά προσποιείται ότι κοιμάται. Σήμερα δε θέλει να πάει στο σχολείο. Πρέπει ο μπαμπάς του να μιλήσει μπροστά σε όλη την τάξη για τη δουλειά του, όπως έκαναν οι γονείς των συμμαθητών του. Ο Μιχάλης, όμως, ντρέπεται, επειδή ο μπαμπάς του είναι άνεργος. Παρόλ'αυτά, η δύσκολη αυτή ώρα φτάνει. Ο μπαμπάς του ξεκινά να μιλά μπροστά στους συμμαθητές του για τη δουλειά του, και ως δια μαγείας, αυτοί κρέμονται από τα χείλη του. Είναι ειλικρινής μαζί τους και δεν μεμψιμοιρεί. Τους εξηγεί ότι είναι πολιτικός μηχανικός και ότι μέχρι πέρυσι δούλευε σε μια κατασκευαστική εταιρεία. Όταν αυτή έκλεισε, έμεινε άνεργος. Θα μπορούσε να αναζητήσει εργασία στο εξωτερικό, αλλά προτίμησε να μείνει στη χώρα του και να παλέψει. Στο τέλος της ομιλίας του ο Μιχάλης όχι μόνο δεν ντρέπεται πια γι'αυτόν, αλλά είναι και πολύ περήφανος.
Γι' άλλη μια φορά η τόσο ευαισθητοποιημένη συγγραφέας παιδικών βιβλίων Ράνια Μπουμπουρή ασχολείται με ένα θέμα απτό, που ταλανίζει τη σύγχρονη κοινωνία: την ανεργία. Μια λέξη τρομακτική, όπως φαίνεται, στον κόσμο των παιδιών. Καθετί τρομακτικό, όμως, χάνει τη δύναμή του όταν το κοιτάξεις στα μάτια και του πεις ότι δεν το φοβάσαι. Όπως ακριβώς έκανε και ο μπαμπάς του Μιχάλη.
Ένα βιβλίο ιδανικό για το νηπιαγωγείο, αφού μπορεί να απλοποιήσει στους μικρούς μαθητές έννοιες δύσκολες όπως η ανεργία και η μετανάστευση και να τους βοηθήσει να ελέγξουν τους φόβους και τα άγχη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου