Σελίδες

Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Ο μπαμπάς είναι άνεργος: κριτική της Τζίνας Πανδρούλα


Η συγγραφέας παιδικών παραμυθιών Ράνια Μπουμπουρή αυτή τη φορά καταπιάνεται με ένα επίκαιρο και δύσκολο θέμα, λόγω της εποχής που διανύουμε, αυτό της ανεργίας. Πόσο μάλλον όταν ο άνεργος στο σπίτι είναι ο σύζυγος και πατέρας ο οποίος είναι το πρότυπο του γιου. Σε μια κοινωνία που η ανεργία καλπάζει και σε κάθε σπίτι υπάρχει συχνά τουλάχιστον ένας άνεργος, τα παιδιά δεν μπορούν να μείνουν ανεπηρέαστα. Έτσι και ο μικρός Μιχάλης νιώθει άσχημα που θα έρθει ο πατέρας του να μιλήσει για τη δουλειά του στο σχολείο, ενώ είναι άνεργος. Δεν φαντάζεται όμως πόσο ενδιαφέροντα πράγματα έχει να πει ο πατέρας του για τη δουλειά του, αυτή που είχε προτού μείνει άνεργος.
Μέσα από μια όμορφη και συγκινητική ιστορία, η Ράνια Μπουμπουρή, «ξεδιπλώνει» την ανεργία μπροστά στα μάτια των μικρών αναγνωστών με τέτοιο τρόπο που να την απομυθοποιεί και να της δίνει και μια άλλη διάσταση, αυτή της επιλογής να μείνουμε και να προσπαθήσουμε στην πατρίδα μας όσο δύσκολο κι αν είναι.
«Οι συνάδελφοί μου βρήκαν γρήγορα δουλειά στο εξωτερικό – να το ξέρετε, παιδιά, τα Πολυτεχνεία μας βγάζουν εξαιρετικούς επιστήμονες», λέει ο μπαμπάς του Μιχάλη στα παιδιά και συνεχίζει τονίζοντας: «…θα ήθελα η μετανάστευση να είναι η τελευταία λύση. Έχουν φύγει πολλοί φίλοι μας, έχουν φύγει συγγενείς μας. Φαντάζεστε να φύγουμε όλοι; Έχουμε πάρει την απόφαση μαζί με τη σύζυγό μου, να μείνουμε εδώ όσο αντέχουμε και να παλέψουμε για τη ζωή μας-για το παιδί και για την πατρίδα μας. Όσο αντέξουμε». Προσωπικά, αυτό το απόσπασμα είναι το αγαπημένο μου από το βιβλίο της και πιστεύω ότι περνάει στα παιδιά πολύ όμορφα μηνύματα για την πατρίδα τους.
Το όμορφο κείμενο ντύνεται μοναδικά με την καταπληκτική εικονογράφηση της Μάρως Αλεξάνδρου, που χρωματίζει εκτός από τις εικόνες και τα συναισθήματα του μικρού Μιχάλη, και φωτίζει διαφορετικές και πρωτότυπες οπτικές γωνίες χαρίζοντας ένα βιβλίο γεμάτο έντονες εικόνες και εκφραστικά πρόσωπα.
Το βιβλίο της Ράνιας Μπουμπουρή μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα, ώστε κάθε γονιός να συζητήσει απλά και χωρίς φόβο με τα παιδιά του για την έννοια της ανεργίας – η ανεργία δεν είναι κάτι αρνητικό, είναι μια απλά μια κατάσταση- καθώς και του τι σημαίνει να βρεθεί ένας γονιός σε αυτή την κατάσταση για κάποιο χρονικό διάστημα. Το βιβλίο τελειώνει ευχάριστα, προβάλλοντας σημαντικές αξίες που πρέπει να διέπουν κάθε οικογένεια και λέγοντας αλήθειες για την ανεργία, την κατάσταση στη χώρα μας και την αγάπη των ανθρώπων της για αυτήν, όσες δυσκολίες κι αν αντιμετωπίζουν.
Είναι σημαντικό τα παιδικά βιβλία να αφουγκράζονται τα θέματα της εποχής και να αποτελούν «οδηγό» για γονείς που θέλουν να συζητήσουν πιο δύσκολα θέματα με τα παιδιά τους, δίνοντας τους το έναυσμα μέσα από ένα ευχάριστο ανάγνωσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου