Σελίδες

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Νίκος Αργύρης: συνέντευξη στη Ράνια Μπουμπουρή

nikos-argiris
Ο Νίκος Αργύρης από τις Εκδόσεις Ίκαρος συνεχίζει τη σειρά συνεντεύξεων του diastixo.gr με μερικούς από τους πιο σημαντικούς Έλληνες εκδότες: Πώς αντιμετωπίζουν την κρίση; Τι πιστεύουν για την αλλαγή του νόμου περί ενιαίας τιμής του βιβλίου; Ποια είναι η σχέση τους με το e-book; Αλλά και: Τι διάβαζαν όταν ήταν παιδιά; Υπάρχει κάποιο βιβλίο που τους άλλαξε τη ζωή; Ποια είναι η μεγαλύτερη φιλοδοξία τους;
Πού και πότε γεννηθήκατε; Μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια για τα παιδικά σας χρόνια;
Γεννήθηκα το 1979 στην Αθήνα και μεγάλωσα στο κέντρο της πόλης, όπου και έμενα μέχρι τα 30 μου, γεγονός το οποίο μου καλλιέργησε μια αγάπη για το αστικό περιβάλλον και το κέντρο της Αθήνας. Τα περισσότερα καλοκαίρια των παιδικών μου χρόνων τα περνούσα στη Σύρο, από μια σύμπτωση και μια οικογενειακή φιλία των γονιών μου.
Ποιο ήταν το αγαπημένο σας βιβλίο όταν ήσασταν παιδί;
Διάβαζα μετά μανίας τους «Μυστικούς Επτά» της Ένιντ Μπλάιτον και αργότερα Ιούλιο Βερν – αγόρασα τα πρώτα μου βιβλία μόνος από το υπόγειο της «Πολιτείας».
Υπάρχει κάποιο βιβλίο που σας άλλαξε τη ζωή;
Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει ένα βιβλίο. Αυτό που μου άλλαξε τη ζωή μεγαλώνοντας ήταν η συνειδητοποίηση του ειδικού βάρους που φέρει ο Ίκαρος, μια οικογενειακή εκδοτική επιχείρηση που ίδρυσε ο παππούς μου, Νίκος Καρύδης, το 1943.
Πότε μπήκατε στον χώρο των εκδόσεων;
Με το τέλος των σπουδών μου και της στρατιωτικής μου θητείας το 2003 άρχισα να ασχολούμαι με τον Ίκαρο, δοκιμάζοντας ταυτόχρονα και κάποια άλλα πράγματα. Από το 2005 είμαι μόνιμα στον Ίκαρο, μαζί με τη Μαριλένα Πανουργιά (ξαδέλφη μου, κόρη της Χρυσής Καρύδη) και φυσικά τη μητέρα μου, Κατερίνα Καρύδη. Αν και ποτέ δεν θεωρήθηκε δεδομένο από την οικογένειά μου ότι θα θελήσω να ασχοληθώ με την επιχείρηση, η αγάπη για τα βιβλία και τον Ίκαρο με οδήγησαν εδώ που είμαι σήμερα.
Πόσα άτομα απασχολεί η επιχείρησή σας;
Εκτός από τους τρεις μας, απασχολούμε 5 άτομα και έχουμε πλήθος εξωτερικών συνεργατών – όλοι τους έχουν βοηθήσει με πολλή αγάπη να φτάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα.
Ποιο θεωρείτε ότι είναι το σπουδαιότερο βιβλίο που έχετε εκδώσει μέχρι σήμερα;
Δύσκολο να διαλέξει κανείς από τον κατάλογο του Ίκαρου. Κάθε βιβλίο είναι σπουδαίο για τους λόγους του και το εκδίδουμε με πολλή αγάπη και φροντίδα. Σίγουρα ο συγκεντρωτικός τόμος με τα άπαντα του Οδυσσέα Ελύτη που κυκλοφόρησε το 2001 αποτελεί σταθμό για εμάς, αλλά και για τα ελληνικά Γράμματα πιστεύω.
Υπάρχει κάποιο βιβλίο στο οποίο να πιστέψατε πολύ, αλλά η ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού να μην ήταν αυτή που αναμένατε;
Η νουβέλα 14 του Γάλλου στιλίστα Jean Echenoz, μια αναφορά στην τραγωδία του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, γραμμένη με τον ιδιαίτερο τρόπο του συγγραφέα και δοσμένη με τη σωστή δόση πικρού χιούμορ που διακατέχει όλα του τα βιβλία. Πιστεύω πως πρόκειται για ένα από τα πιο αξιόλογα και πυκνογραμμένα βιβλία της σειράς ξένης λογοτεχνίας, το οποίο θα ήθελα να είχε βρει μεγαλύτερη απήχηση στο αναγνωστικό κοινό.
Ποιο θεωρείτε ότι είναι το πιο αξιόλογο βιβλίο που θα εκδώσετε το επόμενο διάστημα;
Ανάμεσα σε πολλά αξιόλογα βιβλία που θα κυκλοφορήσουν φέτος, αυτή τη στιγμή ετοιμάζουμε τη συλλογή διηγημάτων Δεκάτη Δεκεμβρίου του βραβευμένου Αμερικανού συγγραφέα Τζορτζ Σόντερς, σε μετάφραση Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη, ενώ προς το τέλος της χρονιάς πιστεύω θα είναι έτοιμο και το graphic novel του Αλέκου Παπαδάτου (συνδημιουργός του Logicomix) και του Αβραάμ Κάουα, με τίτλο Δημοκρατία και κεντρικό ήρωα τον Κλεισθένη.
Πόσα βιβλία διαβάζετε τον μήνα;
Διαβάζω 3-5 βιβλία τον μήνα, τα οποία περιλαμβάνουν προσωπικές επιλογές αλλά και χειρόγραφα.
Πόσα χειρόγραφα υποψήφιων συγγραφέων λαμβάνετε τον μήνα και πόσα από αυτά διαβάζετε ο ίδιος;
Λαμβάνουμε γύρω στα 20-30 χειρόγραφα ελληνικής λογοτεχνίας μηνιαίως, και πλέον μεγάλο αριθμό προτάσεων ξένης λογοτεχνίας. Διαβάζω σίγουρα όλες τις προτάσεις ξένης λογοτεχνίας που μας ενδιαφέρουν, και κάποια ελληνικά, αφού περάσουν από την κρίση συνεργατών μας.
Ποια είναι η σχέση σας με το ηλεκτρονικό βιβλίο;
Το ηλεκτρονικό βιβλίο είναι μια φυσική εξέλιξη των πραγμάτων και παρακολουθούμε στενά όλες τις εξελίξεις στον χώρο. Από το 2010 εκδίδουμε e-books, ενώ πλέον οι περισσότερες –αν όχι όλες μας οι νέες εκδόσεις– κυκλοφορούν και ηλεκτρονικά. Έχουμε κυκλοφορήσει επίσης δύο εφαρμογές iOS για συσκευές Apple. Προσωπικά, απολαμβάνω περισσότερο το έντυπο βιβλίο στον ελεύθερό μου χρόνο, ενώ διαβάζω ηλεκτρονικά όλα τα χειρόγραφα και προτάσεις προς έκδοση, γεγονός το οποίο μας έχει λύσει λίγο τα χέρια στον κλάδο.
Ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία σας μετά την αλλαγή του νόμου περί ενιαίας τιμής του βιβλίου;
Οι επιπτώσεις της ουσιαστικής κατάργησης του νόμου περί ενιαίας τιμής του βιβλίου έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται στην αγορά και δυστυχώς θα έχουμε και συνέχεια. Τα μικρά βιβλιοπωλεία ασφυκτιούν και φοβάμαι πως σύντομα πολλά από αυτά θα λυγίσουν κάτω από την πίεση που τους ασκείται από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Είναι σίγουρο, επίσης, πως το επίπεδο της παραγόμενης λογοτεχνίας δεν θα είναι το ίδιο ξανά και τα κριτήρια έκδοσης θα βασίζονται ολοένα και περισσότερο στην εμπορικότητα ενός τίτλου. Οι περισσότερες χώρες έχουν θεσπίσει ή ακόμα και τώρα θεσπίζουν πλαίσιο προστασίας της γλώσσας τους και της πολιτιστικής τους παραγωγής, ενώ στην Ελλάδα το καταργούμε χωρίς δεύτερη σκέψη.
Πόσο έχετε επηρεαστεί από την κρίση και πώς την αντιμετωπίζετε;
Έχουμε επηρεαστεί όσο κάθε άλλη επιχείρηση στην Ελλάδα. Σε μια χώρα που το αναγνωστικό κοινό είναι ήδη πολύ μικρό, η οικονομική κρίση συρρίκνωσε ακόμα περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό και το βιβλίο έχει φτάσει να αποτελεί για πολλούς ένα προϊόν πολυτελείας. Έχουμε μειώσει τα κόστη μας στο μέτρο του δυνατού και δυστυχώς δεν μπορούμε πλέον να εκδίδουμε έργα τα οποία ξέρουμε ότι δεν θα έχουν εμπορική απήχηση, όσο και αν εμείς πιστεύουμε σε αυτά.
Ποια είναι η μεγαλύτερη φιλοδοξία σας;
Να κρατήσουμε τον Ίκαρο όπως και οι γονείς μας, αν όχι να τον μεγαλώσουμε, και να τον παραδώσουμε μια μέρα στα χέρια των παιδιών μας.
Φωτογραφία: Αλεξάνδρα Αργύρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου