Σελίδες

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Γιάννης Παπαδόπουλος: συνέντευξη στη Ράνια Μπουμπουρή


Ο Γιάννης Παπαδόπουλος, διευθύνων σύμβουλος των Εκδόσεων Παπαδόπουλος, συνεχίζει τη σειρά συνεντεύξεων του diastixo.gr με μερικούς από τους πιο σημαντικούς Έλληνες εκδότες: Πώς αντιμετωπίζουν την κρίση; Τι πιστεύουν για την αλλαγή του νόμου περί ενιαίας τιμής του βιβλίου; Ποια είναι τα σπουδαιότερα βιβλία που θα εκδώσουν το επόμενο διάστημα; Ποια είναι η σχέση τους με το e-book; Αλλά και: Τι διάβαζαν όταν ήταν παιδιά; Υπάρχει κάποιο βιβλίο που τους άλλαξε τη ζωή; Ποια είναι η μεγαλύτερη φιλοδοξία τους;
Πού και πότε γεννηθήκατε;
Στην Αθήνα, στην Κυψέλη, το 1966.
Ποιο ήταν το αγαπημένο σας βιβλίο όταν ήσασταν μικρός;
Η σφίγγα των πάγων του Βερν, σαν παιδί – από εκεί γνώρισα και τον Πόε. Ο κλόουν του Χάινριχ Μπελ σαν έφηβος. Ο θάνατος του Ιβάν Ίλιτς, Τολστόι, σαν φοιτητής.
Υπάρχει κάποιο βιβλίο που σας άλλαξε τη ζωή;
Αρκετά βιβλία μού έκαναν δραματική εντύπωση, ειδικά μεταξύ 20 και 35 ετών. Τώρα εκτιμώ κυρίως τη γραφή και το πνεύμα. Επίσης, στις μελέτες-δοκίμια (nonfiction) την ολοκληρωμένη συγκρότηση και την οξύνοια του συγγραφέα. Δεν υπάρχει ένα μόνο βιβλίο.
Πόσα χρόνια δραστηριοποιείστε ως εκδότης και πώς μπήκατε στον χώρο των εκδόσεων;
Δουλεύω στην οικογενειακή επιχείρηση από το 1992. Πάντα μου άρεσε να διαβάζω, άρα ήταν μάλλον εύλογο.
Πόσα άτομα απασχολεί η επιχείρησή σας και πόσους τίτλους εκδίδετε ετησίως;
Είμαστε 28 άτομα τώρα (42 προ κρίσης). Εκδίδουμε 60-80 τίτλους τον χρόνο.
Ποιο θεωρείτε ότι είναι το σπουδαιότερο βιβλίο που έχετε εκδώσει μέχρι σήμερα;
Κάποια εικονογραφημένα βιβλία για μικρά παιδιά – Οι καλοί και οι κακοί πειρατές, η σειρά «Τρελοδαγκωνίτσες», η σειρά «Η πρώτη μου μυθολογία». Η ανατρεπτική σειρά παραμυθιών με τον λύκο –Ο λύκος ξαναγύρισε, κ.λπ. Επίσης, κάποια θεμελιώδη έργα των Οικονομικών, που πρωτοεκδώσαμε εμείς στα ελληνικά: Ο δρόμος προς τη δουλεία του Χάγεκ, Καπιταλισμός και ελευθερία του Φρίντμαν, κ.ά.
Υπάρχει κάποιο βιβλίο στο οποίο να πιστέψατε πολύ, αλλά η ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού να μην ήταν αυτή που αναμένατε;
Η αριστουργηματική εικονογραφημένη σειρά «Κλασικά» της Μαρίας Αγγελίδου: βραβεία, διακρίσεις, 700.000 αντίτυπα πωληθέντα στην Ισπανία (από τον Δον Κιχώτη με εικονογράφηση Σβετλίν), και στην Ελλάδα 3.000 αντίτυπα πωληθέντα ανά τίτλο, μέσα σε 10 χρόνια!
Ποιο θεωρείτε ότι είναι το πιο αξιόλογο βιβλίο που θα εκδώσετε το επόμενο διάστημα;
Οι νέες εικονογραφημένες σειρές για μικρά παιδιά «Ταξίδια με τη φαντασία του Ιούλιου Βερν» του Αντώνη Παπαθεοδούλου και «Μπρικ και Μπρακ» της Λήδας Βαρβαρούση.
Πόσα βιβλία διαβάζετε τον μήνα; Πόσα χειρόγραφα υποψήφιων συγγραφέων λαμβάνετε τον μήνα και πόσα από αυτά διαβάζετε ο ίδιος;
Λαμβάνουμε από 30 έως 100 κείμενα κάθε μήνα, όλων των κατηγοριών. Εγώ διαβάζω 3-6 βιβλία τον μήνα, κυρίως ξένους τίτλους nonfiction (Οικονομία, Ιστορία κ.λπ.). Το καλοκαίρι και λογοτεχνία, Έλληνες και Αγγλοαμερικάνους κυρίως, για προσωπική ευχαρίστηση.
Ποια είναι η σχέση σας με το ηλεκτρονικό βιβλίο;
Άριστη. Λατρεύω την ψηφιακή τεχνολογία. Ήδη έχουμε την υποδομή και εκδίδουμε κάθε τίτλο ενηλίκων και σε e-book, που πωλείται στα ψηφιακά βιβλιοπωλεία.
Ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία σας, μετά την αλλαγή του νόμου περί ενιαίας τιμής του βιβλίου;
Δεν με ανησυχεί ο ελεύθερος ανταγωνισμός, τον επιλεκτικό κρατικό προστατευτισμό φοβάμαι.
Πόσο έχετε επηρεαστεί από την κρίση; Πώς την αντιμετωπίζετε;
Στις πωλήσεις έχουμε επηρεαστεί πολύ, γιατί ο μεγαλύτερός μας πελάτης διέκοψε τη συνεργασία του με όλους τους Έλληνες εκδότες (εκ των οποίων εμείς είχαμε το μερίδιο του λέοντος), προτιμώντας έναν φτηνότερο Ινδό, με την αντίστοιχη ποιότητα βέβαια. Κατά τα άλλα, η πορεία μας είναι σταθερή, και ελαφρά ανοδική τελευταία. Δουλεύουμε πολύ περισσότερο, προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και επενδύουμε στην οργάνωση της δουλειάς μας, που θα αυξήσει την παραγωγικότητα.
Πότε προβλέπετε ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση;
Η κρίση θα ξεπεραστεί μόλις το κράτος ξεφουσκώσει και πάψει να στραγγαλίζει τον πολίτη. Όμως, παθογένειες εκατονταετιών δεν ξεπερνιούνται έτσι εύκολα, πολιτική λύση δεν υπάρχει δυστυχώς γιατί όλοι χειραγωγούνται, κι έτσι είμαι γενικά απαισιόδοξος και ανήσυχος για το μέλλον.
Ποια είναι η μεγαλύτερη φιλοδοξία σας;
Προσωπικά, υποθέτω ότι είναι να μπορέσω να συνεισφέρω ώστε να ζήσουν τα παιδιά μας σε μια καλύτερη Ελλάδα. Επαγγελματικά, η επιχείρηση και το καλό όνομα που δημιουργήσαμε να παραμένουν, ώστε αναγνώστες, συγγραφείς, συνεργάτες κι εργαζόμενοι να βρίσκουν ικανοποίηση και όφελος από τη σχέση τους μαζί μας.
Μοιραστείτε μαζί μας μία χρήσιμη συμβουλή που σας έδωσαν κάποτε.
Suaviter in modo, fortiter in re: ήπιος στον τρόπο, δυναμικός στην πράξη. Βιβλίο μού την έδωσε τη συμβουλή, βέβαια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου