Σελίδες

Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Journalists Acting για τη δημιουργία παιδικών-νεανικών βιβλιοθηκών

Το νεοσύστατο Δίκτυο Δημοσιογράφων Εθελοντών Journalists Act, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, έχει ως πρώτο στόχο τη δημιουργία 10 πλήρως εξοπλισμένων παιδικών/νεανικών βιβλιοθηκών σε ακριτικές ή απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας.

Η πρώτη από αυτές τις βιβλιοθήκες θα λειτουργήσει στην Κρανιά Γρεβενών, στα όρια της Βάλια Κάλντα, όπου μας έχει ήδη παραχωρηθεί θερμαινόμενος χώρος 80 τετραγωνικών μέτρων. Η βιβλιοθήκη, που στόχος είναι να λειτουργήσει τον Ιούνιο, θα εξυπηρετεί τα 30 παιδιά του χωριού: 10 μαθητές δημοτικού, 10 γυμνασίου και περίπου 10 παιδιά προσχολικής ηλικίας, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωσή μας από τον δήμο.
Αναζητούμε όσους έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν την προσπάθειά μας με τη διάθεση δωρεάν βιβλίων παιδικής-νεανικής λογοτεχνίας, γενικών γνώσεων, δραστηριοτήτων κ.λπ.
Ποιοι είμαστε
Οι πρωτοβουλίες του Δικτύου Journalists Act, η πρώτη από τις οποίες είναι η δημιουργία παιδικών βιβλιοθηκών, υλοποιούνται σε καθαρά εθελοντική βάση από δημοσιογράφους που επενδύουν προσωπικό χρόνο. Τα μέλη του Δικτύου (ο αριθμός των οποίων αυξάνεται διαρκώς) είναι, αλφαβητικά: Μπάμπης Γιαννακίδης// Πέπη Γιούλτση // Αλεξάνδρα Γούτα // Νικόλ Καζαντζίδου // 'Αννυ Καρολίδου // Αναστασία Καρυπίδου// Μαρία Κουζινοπούλου// Εύα Κουσιοπούλου// Μαρία Μαθιοπούλου//Σαπφώ Ματσιώρη// Ράνια Μπουμπουρή// Λίνα Μυλωνάκη// Σοφία Παπαδοπούλου// Εύη Σοφιανού// 'Ελσα Σπυριδοπούλου// Βασίλης Τερζόπουλος// Γεωργία Χατζηγεωργίου// Χαρούλα Χριστοδούλου.
Γιατί αναλαμβάνουμε αυτή την πρωτοβουλία
Σήμερα, εκατοντάδες παιδιά σε όλη την Ελλάδα, σε περιοχές κοντά στα σύνορα ή σε ορεινούς όγκους, είναι αναγκασμένα να κάνουν καθημερινά μεγάλες διαδρομές με το λεωφορείο, όχι μόνο για να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους στο σχολείο, αλλά ακόμη και για να χρησιμοποιήσουν έναν υπολογιστή ή να διαβάσουν ένα εξωσχολικό βιβλίο. Ιδίως σε ορεινές περιοχές, οι κακές καιρικές συνθήκες στη διάρκεια του χειμώνα καθιστούν συχνά αδύνατη ακόμη και την πρόσβαση σε περιοχές εκτός κοινότητας, με αποτέλεσμα να υπάρχει απομόνωση.
Λαμβανομένων υπόψη των παραπάνω, μοναδικό κίνητρό μας για τη δημιουργία των βιβλιοθηκών είναι το σκεπτικό ότι κανένα παιδί στην Ελλάδα δεν πρέπει να στερείται την πρόσβαση στη γνώση, μόνο και μόνο επειδή ο τόπος διαμονής του βρίσκεται μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Σε αυτή την προσπάθειά μας για τη στήριξη των παιδιών στις ακριτικές ή απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας, που με την πάροδο των ετών ερημώνουν, η βοήθεια όλων είναι πραγματικά πολύτιμη.

e-mail: journalists.act@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου