Σελίδες

Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Lapsus Κλάψους IX: Κι αν ασκώ, δεν εξασκώ



Διαβάστε το γλωσσικό σημείωμά μου για την εσφαλμένη χρήση του ρήματος ''εξασκώ'', στο ηλεκτρονικό περιοδικό BonusMallMag, τεύχος Ιουνίου 2013, σελίδες 16-17:

http://www.bonusmallmag.gr/015/


ή εδώ:


«Ουφ!» ξεφύσηξε η Βία. «Έσκασα στο τρέξιμο πάλι σήμερα. Τέτοιο μανίκι, ούτε στο χειρότερο εχθρό μου!»
«Σ’ εμένα τα λες;» είπε λαχανιασμένη δίπλα της η κολλητή της, η Εξουσία. «Κάθε μέρα, η ίδια ιστορία. Πού θα πάει αυτό;»

«Ψόφησα», κοντανάσανε η Δικηγορία λίγο παραπίσω. «Δεν αντέχω άλλο».

«Ούτε εγώ», συμπλήρωσε η Ιατρική, που της είχε φύγει ο πάτος στους κοιλιακούς. «Τόσα χρόνια στα θρανία, να μη σηκώνω κεφάλι, και βρέθηκα στα καλά καθούμενα να κάνω τον Σταλόνε».

«Για κοιτάξτε! Έρχεται και η Πολιτική με το Καθήκον», είπε η Βία.

«Όχι, που θα γλίτωναν!» γέλασε χαιρέκακα η Εξουσία. «Πάντα μαζί το στέλνουν αυτό το ζευγαράκι. Πού να ήξεραν ότι είναι τσακωμένοι από χρόνια…»

«Α, δεν πάει άλλο», ξεφύσηξε η Δικηγορία. «Όπου βρεθώ κι όπου σταθώ, θα το φωνάζω: σας παρακαλώ, καλοί μου άνθρωποι, μη μας εξασκείτε άλλο!»

«Ναι!» συμφώνησε η Ιατρική. «Μη μας εξασκείτε, αλλά να μας ασκείτε! Κάθε φορά που λέτε εξασκώ αντί γι’ ασκώ, εμείς βρισκόμαστε ως διά μαγείας να χτυπιόμαστε στο γήπεδο! Έλεος!»

Ας τους κάνουμε τη χάρη να το θυμόμαστε, λοιπόν: το ασκώ καλύπτει την έννοια του εξασκώ. Το αντίστροφο δεν ισχύει.
Εξασκώ/ούμαι = βελτιώνω την επίδοση (εξασκούμαι στο κολύμπι), εφαρμόζω θεωρητικές γνώσεις στην πράξη (εξασκούμαι στα αγγλικά). 
Ασκώ/ούμαι = εξασκώ/ούμαι (ασκούμαι στο κολύμπι, στα αγγλικά), αλλά και: ασχολούμαι συστηματικά με κάτι, κυρίως επαγγελματικά (ασκώ την ιατρική), κάνω χρήση δικαιώματος ή εκτελώ υποχρέωση (ασκώ έφεση, ασκώ καθήκοντα διευθυντή), εφαρμόζω ή επιβάλλω (ασκώ πίεση, βία).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου