Σελίδες

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Lapsus Κλάψους VII: Λόγω της ημέρας, Αντωνάκη μου

Διαβάστε το γλωσσικό σημείωμά μου για τη διαφορά των «εξαιτίας» και «χάρη σε», στο ηλεκτρονικό περιοδικό BonusMallMag, τεύχος Απριλίου 2013, σελ. 16:

http://www.bonusmallmag.gr/013/



ή εδώ:



Λόγω της ημέρας, Αντωνάκη μου
Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν δύο πολύ αγαπημένοι φίλοι. Το Εξαιτίας και το Χάρη Σε. Κι όχι μόνο ήταν πολύ αγαπημένοι φίλοι, αλλά ήταν και συνάδελφοι. Δούλευαν και οι δύο για την κυρία Αιτιολογία. Μόνο που η δουλειά τους ήταν διαφορετική και δεν μπορούσε ο ένας να σταθεί στο πόστο του άλλου.




Το Εξαιτίας το χρειαζόταν η κυρία Αιτιολογία όταν η έννοια ή η χροιά της αιτιολόγησης ήταν αρνητική: Το ταξίδι μας αναβλήθηκε εξαιτίας του καιρού. Το Χάρη Σε, αντίθετα, όταν η έννοια ή η χροιά της αιτιολόγησης ήταν θετική: Χάρη στη Μαίρη, που μας πέταξε με το αυτοκίνητο, δεν αργήσαμε στο ραντεβού.


Οι δυο φίλοι απολάμβαναν να παρακολουθούν μαζί παλιές ελληνικές ταινίες. Όπως το «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα». Και όταν έφταναν στο σημείο όπου το ευτυχές ζεύγος έκανε το γαμήλιο ταξίδι, τον γύρο της Ακροπόλεως, πάντα κρυφογελούσαν με την ατάκα: «Λόγω της ημέρας, Αντωνάκη μου». «Εξαιτίας της σημερινής ημέρας – αυτό σίγουρα θα σκέφτεται ο Αντωνάκης», έλεγε το Εξαιτίας. «Χάρη στη σημερινή ημέρα – αυτό σίγουρα θα εννοεί η Ελένη», έλεγε το Χάρη Σε. Κι έβλεπαν γελαστοί την ταινία μέχρι το τέλος. Εξαιτίας της καλοστημένης υπόθεσής της ή χάρη σε αυτήν;
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου