Σελίδες

Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Κριτική της Έλενας Αρτζανίδου για το βιβλίο "Στο αυτοκίνητο δε σε αγαπώ"




«Η Παναγιώτα είναι πολύ γλυκό παιδί. Κάθε φορά που μπαίνει στο αυτοκίνητο, όμως, θυμώνει. Κι αυτό γιατί δεν της αρέσει να κάθεται στο παιδικό κάθισμά της, ούτε να φορά τη ζώνη ασφαλείας. Θα προτιμούσε να κάθεται στην αγκαλιά της μαμάς της, αλλά οι γονείς της ούτε που να το ακούσουν. Ποιος θ’ αλλάξει γνώμη στον άλλο τελικά; Ένα βιβλίο που θα πείσει τα άτακτα παιδάκια να τηρούν τους κανόνες οδικής ασφάλειας».
 
Αυτά διαβάζει ο αναγνώστης στο οπισθόφυλλο του βιβλίου της Ράνιας Μπουμπουρή. Η ιστορία που στήνει η συγγραφέας εντάσσεται στη σειρά Φραουλίτσα και δίχως δυσκολίες καταφέρνει να παρουσιάσει με αβίαστο τρόπο, και καθόλου διδακτισμό, ένα πρόβλημα που πολλοί γονείς αντιμετωπίζουν με τα μικρά παιδιά τους. Τα μικρά παιδιά αρνούνται να καθίσουν είτε στις πίσω θέσεις του αυτοκινήτου, είτε στο ειδικό παιδικό κάθισμα.
 
Η Ράνια Μπουμπουρή με γρήγορο λόγο, αλλά και τη χρήση εύστοχων αναδρομών, δε σταματά μόνο σε αυτό που στην αρχή διαφαίνεται να την απασχολεί, αντίθετα συνεχίζει και υφαίνοντας λέξη τη λέξη περνά και σε άλλους κανόνες, που είναι απαραίτητοι για την ασφάλεια των παιδιών αλλά και των ενηλίκων.
 
Το βιβλίο Στο αυτοκίνητο δε σε αγαπώ είναι ένα ανάγνωσμα με το οποίο οι μικροί αναγνώστες, είτε ακούγοντάς το είτε διαβάζοντάς το, σίγουρα θα προβληματιστούν, θα αναλογιστούν και, γιατί όχι, και να ταυτιστούν. Όσο για τους γονείς, σίγουρα θα βρουν απαντήσεις για να χειριστούν ανάλογες περιπτώσεις.
 
Στο βιβλίο, επίσης, η Μπουμπουρή θίγει εύστοχα, χρησιμοποιώντας μόνο μια πρόταση που βγαίνει από τα παιδικά χείλη, «στο αυτοκίνητο δε σε αγαπώ», κι αναδεικνύει την ψυχολογική πίεση και τις ενοχές που προκαλούν τα παιδιά στους γονείς:
 
– Δε σ’ αγαπώ! λέει θυμωμένη στη μαμά της.
– Κρίμα, απαντά ήρεμα εκείνη. Εγώ πάντως σ’ αγαπώ.
– Εγώ όχι! συνεχίζει η Παναγιώτα. Στο αυτοκίνητο δε σε αγαπώ.
– Εγώ ναι, πάρα πολύ, επαναλαμβάνει η μαμά.
– Αγκαλιά! αλλάζει τροπάρι η μικρή. […]
 
Η εικονογράφηση του βιβλίου από τον Γιώργο Πετρίδη ακολουθεί το κείμενο και προβάλλει μέσα από τις εικόνες του τους ήρωες σε πολλές στιγμές και διαφορετικές διαθέσεις.
 
Το βιβλίο σίγουρα θα αγαπηθεί και θα διαβαστεί από πολλούς.
 
 
Στο αυτοκίνητο δε σε αγαπώ Μπουμπουρή ΨυχογιόςΣτο αυτοκίνητο δε σε αγαπώ
Ράνια Μπουμπουρή
εικονογράφηση: Γιώργος Πετρίδης
Ψυχογιός
45 σελ.
Τιμή € 5,99

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου