Σελίδες

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Το Όνομα του Άστρου, της Μορίν Τζόνσον

 
Η βιβλιοπαρουσίασή μου αναρτήθηκε στο www.diastixo.gr στις 12-11-2012:
 
 

 
Η Ρόρι Ντεβό, μαθήτρια λυκείου, ζει μια ήσυχη επαρχιώτικη ζωή στη Λουιζιάνα των ΗΠΑ. Οι γονείς της, αποφασισμένοι να διευρύνουν οικογενειακώς τους ορίζοντές τους, αποδέχονται την πρόταση να διδάξουν Αμερικανικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και γράφουν τη Ρόρι οικότροφη στο κολέγιο του Γουέξφορντ, στην καρδιά του Λονδίνου. Από μια αναποδιά της τύχης, η έφηβη κοπέλα κάνει μόνη της το υπερατλαντικό ταξίδι και φτάνει σ’ ένα Λονδίνο αναστατωμένο από ένα φριχτό συμβάν, τη δολοφονία μιας γυναίκας στο κέντρο της πόλης. Κι όλα δείχνουν πως ο δολοφόνος έχει κινηθεί στα χνάρια του Τζακ του Αντεροβγάλτη: διάλεξε την ίδια ακριβώς ημερομηνία με τον πρώτο φόνο του Τζακ, το ίδιο περίπου μέρος, τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Τα ΜΜΕ παραληρούν, η Αστυνομία βρίσκεται σε εγρήγορση – άραγε, θ’ ακολουθήσει δεύτερος φόνος σύμφωνα με τη δράση του Τζακ του Αντεροβγάλτη, δηλαδή 8 μέρες αργότερα;
 
Η Ρόρι έχει τόσα πράγματα στο κεφάλι της, ώστε δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα απ’ όλα αυτά. Εκείνη, που ποτέ της δεν είχε αφήσει την οικογενειακή εστία, θα πρέπει ξάφνου να προσαρμοστεί στη ζωή σε μια μαθητική εστία: με συγκάτοικο, κοινόχρηστα μπάνια, πρόγραμμα εστιατορίου, επιμελητές και τα συναφή. Θα πρέπει, επίσης, να προσαρμοστεί σε μια σχολική ζωή καθ’ όλα διαφορετική απ’ ό,τι ήξερε μέχρι τώρα. Και θα πρέπει, τέλος, να γνωρίσει τα αγγλικά ήθη και να προσαρμοστεί στη λονδρέζικη ζωή.
 
Συμπάθειες, αντιπάθειες, γκάφες, αντιζηλίες, η κάθε μέρα έρχεται γεμάτη ερεθίσματα και φεύγει φορτωμένη εμπειρίες. Με κύριο όπλο της το χιούμορ και τον αυθορμητισμό της, η Ρόρι κερδίζει τη φιλία της συγκατοίκου της και την καρδιά ενός γοητευτικού επιμελητή.
 
Τότε όμως γίνεται ο δεύτερος φόνος και το Λονδίνο παγώνει. Τα στοιχεία είναι σαφή και συνάμα αλλόκοτα. Η Αστυνομία έχει ν’ αντιμετωπίσει έναν μιμητή του Τζακ του Αντεροβγάλτη – ή μήπως όχι; Το κολέγιο του Γουέξφορντ βρίσκεται στην ακτίνα δράσης του δολοφόνου, συνεπώς οι κανόνες ασφαλείας γίνονται πιο αυστηροί και η ζωή των μαθητών αλλάζει αισθητά.
 
Η ζωή της Ρόρι όμως θ’ αλλάξει διά παντός, κι αυτό διότι η έφηβη Αμερικανίδα είναι η μόνη που είδε το δολοφόνο στον τόπο του εγκλήματος.
 
Το μυθιστόρημα της Μορίν Τζόνσον αρχίζει ως ένα ανάλαφρο εφηβικό ανάγνωσμα και εξελίσσεται με κλιμακούμενη ένταση σε μεταφυσική ιστορία τρόμου. Η προσωπική ιστορία μιας νεαρής κοπέλας, δοσμένη με χαλαρό ρυθμό και άφθονο χιούμορ στο πρώτο μέρος, απλώνει και περνά τα όρια του γνωστού μας κόσμου στο δεύτερο. Οι δρόμοι και τα σοκάκια του Λονδίνου αλλάζουν όψη. Τα μάτια που μας ξεναγούν στις λονδρέζικες γωνιές βλέπουν, πλέον, μια παράλληλη ζωή σκοτεινή, κρυφή στους πολλούς.
 
Εμπνευσμένο και ατμοσφαιρικό, με ανατροπές που διαδέχονται η μία την άλλη μέχρι και –κυριολεκτικά– την τελευταία σελίδα, το βιβλίο της Τζόνσον έχει τα φόντα να κερδίσει μια καλή θέση στη βιβλιοθήκη ενός εφήβου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου